Memor mortis

Memor mortis

Szakállak és belek

2015. május 07. - auxiliaire

"Símaképű semmirekellők
szakálltalan, bajusztalan
serege zavarja meg álmomat
s nappalaim nyugalmát elrabolja."

Enuma Elis

2012-09-18_08_37_36-3.jpg

Úgy tűnik a szakáll is hadszíntér lett, vagy legalábbis visszanyerte szimbolikus jelentőségét. Valószínűleg ennek tudható be, hogy olyan hírek kapnak szárnyra, mint hogy a szakállban legalább annyi fekália baktérium található, mint a wc-ülőkén. Azt akarják ezzel mondani, hogy a szakáll nem csak szarul áll, hanem tulajdonképpen szar is.

Közben viszont rájöttek, hogy a wc-ülőke egyáltalán nem a lakás legmocskosabb része, sőt, bakterológiai szempontból lazán kenterbe veri egy konyhai vágódeszka is.

Ideje volt hát a szakáll reputációját is rendbe tenni. Előszöris, ahhoz hogy a szakállat ilyesmivel lehessen vádolni, nem komoly vizsgálat vagy tanulmány képezte az alapot, hanem egy tv show találomra kiválasztott pár szakállas embert, és a szakállukból vett mintákat elküldte vizsgálatra. A vizsgálat eredménye az volt, hogy néhány szakállban bélbaktériumok találtak. Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes megjegyezni:

1. A tv show által kiválasztott emberek aligha tekinthetőek a szakállas populációra nézve reprezentatív mintának.

2. A bélbaktériumok nagy része teljesen ártalmatlan, és tele van velük a világ. Bár nem vizsgálták, de ugyanígy találhattak volna bélbaktériumot borotvált emberek arcán is.

Nem kell viszont tv showkra hagyatkoznunk, ha a szakáll higiéniáját szeretnénk megállapítani. Az egészségügyben dolgozó férfiak miatt már rég készült tanulmány a szakáll higiéniai kockázatairól. Ez a tanulmány az előző gerilla-vizsgálattal szemben, tudományos igénnyel készült, és kontrollcsoportnak a borotvált férfiakat vette. Bármit is találnak a szakállban, annak a borotvált arcbőrhöz képest kell mutatnia eltérést.

Az eredmény szerint nemhogy nem jelent higiéniai kockázatot a szakáll, hanem bizonyos tekintetben véve még higiénikusabb is, mint a borotvált arcbőr. A tanulmányból idézve: "Az eredményeink arra utalnak, hogy az arcszőrzettel rendelkező férfi kórházi dolgozók nem hordoznak több potenciálisan aggályos baktériumot, mint a tisztára borotvált arcú dolgozók, és hogy néhány esetben, a tisztára borotvált egyének sokkal nagyobb valószínűséggel hordoznak potenciális kórokozókat."

Na bumm! Nemhogy tisztább a szakáll, mint az egér, amivel erre az oldalra navigáltál, hanem még a borotvált archoz képest is higiénikusabb.

A gond csak az, hogy ez a vizsgálat legalább 40 éve ismert, mégis jobbnak látták véletlenszerű kísérlettel dönteni a kérdésben amikor a tévében erről volt szó. Ez valószínűleg azért van így, mert az sokkal kevésbé izgalmas, hogy negyven éve körüljárták a témát, és rájöttek, hogy pánikra semmi ok, mint az, hogy néhány random arc szakállában a seggükből (vagy - ne adj Isten - más seggéből) származó baktériumokat találtak.

Mivel a szakáll jól látható külső jegy, tökéletesen alkalmas arra, hogy általa az embereket két csoportba osszuk, és mint olyan önmagában elegendő, hogy a két csoport egyes tagjai minimum bizalmatlanul tekintsenek a másik csoport tagjaira. Ezért attól tartok ezzel a néha ellenszenvbe csapó bizalmatlansággal éppúgy együtt kell élnünk, mint az egész világot beborító bélbaktériumokkal.

 

Forrás:
http://vitals.lifehacker.com/no-your-beard-is-not-full-of-poop-1702585958

A bejegyzés trackback címe:

https://memormortis.blog.hu/api/trackback/id/tr297439916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása